De bedoeling van deze blog is om hem te gebruiken als aanvulling tijdens de lessen elektriciteit in de 2e graad ASO/TSO.
Hij bevat dus niet de complete leerinhoud van deze onderwerpen. Er werd wel voor voldoende verwerving en verwerking gezorgd.,
Deze blog bevat pagina's over magnetisme, elektromagnetisme, lorenzkrachten en een verduidelijkende werking over de gelijkstroommotor. Dit zijn leerinhouden uit het secundair onderwijs TSO tweede graad voor de studierichting Industriële wetenschappen studiegebied mechanica-elektriciteit en komen uit het leerplan met nummer 2006/158.
Leerplandoelstellingen:
-de lln kunnen magnetisme omschrijven.
-de lln kunnen de verschillende soorten magneten en magneetvormen omschrijven.
-de lln kunnen proefondervindelijk het magnetisch spectrum van een magneet visualiseren.
-de lln kunnen de zin van de veldlijnen bepalen.
-de lln kunnen de opbouw, de werking en de eigenschappen van een elektromagneet uitleggen
-de lln kunnen de vorm, de zin en de grootte van een elektromagnetisch veld rond een rechte stroomvoerende geleider uitleggen.
-de lln kunnen de vorm, de zin en de grootte van een elektromagnetisch veld rond een solenoïde (spoel) uitleggen.
-de lln kunnen het begrip Lorenzkracht verklaren.
-de lln kunnen de werking van een gelijkstroommotor uitleggen
De blog bevat naast verduidelijkende foto's en voor deze leeftijdscategorie aansprekende filmfragmenten, ook drie Educaplay elementen, een Cram "flash cards" applicatie en een applet gemaakt door Walter Fendt.
- De invuloefening helpt de leerlingen bij het verwerken van de nieuwe woordenschat/vaktermen over magnetisme.
- De magnetische duo's is een inoefenspelletje tegen de tijd.
- De set flash cards kan men gebruiken voor het inoefenen van de rechterhandregel voor het bepalen van de zin een richting van Lorenzkrachten op een stroomvoerende geleider in een magnetisch veld.
- Het kruiswoordraadsel kan men gebruiken als een algemene herhaling van de vaktermen gebruikt in deze blog.
- De Walter Fendt applet helpt de leerlingen om inzicht te krijgen op de lorenzkarchtwerking in een DC motor. De leerlingen kunnen de stroomrichting wijzigen, de lorenzkrachten zichtbaar maken en eventueel de motor stoppen of sneller laten draaien. Het gebruik van deze Walter-Fendt applet in Windows vereist wel dat de PC een recente Java applicatie (in mijn geval voor Windows 7 is dit Java 8 Update 45) bevat en de veiligheidsinstelling in Java deze uitzondering toelaat (zie onderstaande printscreen). Deze blog dient in Mozilla Firefox te worden geopend (deze applet wordt niet langer ondersteund in Google Chrome).
- Voor het bekijken van de schooltv uitzending is een recente Flash plugin noodzakelijk en het gebruik van Mozilla Firefox noodzakelijk (wordt niet langer ondersteund in Google Chrome).
Hierbij ook een woordje van dank aan de lector ICTO Nele Abbas die ons in zweeftreinvaart een rondleiding gaf in de toepassingssoftwarewereld voor toekomstige leerkrachten.
Hartelijk dank hiervoor Nele!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten