Magnetisme

Een grapje vooraf...

Twee magneten staan voor de kleerkast, vraagt de ene magneet aan de andere; "wat zal ik vandaag eens aantrekken" ;-)


Magnetisme is een kracht die iets kan aantrekken, maar ook weer kan afstoten. Iedereen heeft wel te maken met magnetisme, hoe blijven we anders op de aarde staan?
De geschiedenis van magnetisme begint al heel vroeg, namelijk 2600 voor Chr. De Chinezen gebruikten toen magnetieten (ijzerhoudende steensoort) die ze op een houten plankje bevestigden en op water lieten drijven. Hierdoor onstond het eerste kompas.
Magnetiet gesteente

Ook Albert Einstein was al vroeg geïnteresseerd in magnetisme.
Albert Einstein 1879-1955

Klik op onderstaande link en bekijk het fimpje met algemene informatie over magneten:

http://www.schooltv.nl/video/magneten-hoe-werken-ze-eigenlijk/

 Verschillende magneetvormen


Hoe we de magnetische veldlijnen van twee staafmagneten zichtbaar kunnen maken door het strooien van ijzervijlsel zie je in deze film:



Magnetisme is een natuurkundig verschijnsel dat zich uit in een krachtwerking tussen magneten of magnetiseerbare voorwerpen. Aan een magneet ontstaat steeds een krachtveld. Dit krachtveld noemt men een magnetisch veld. De veldlijnen lopen steeds van Noord naar Zuid.


Staafmagneet met Noord- en Zuidpool en bijhorende magnetisch veld


Een belangrijke eigenschap van magnetische polen  is dat gelijke polen elkaar afstoten en verschillende polen elkaar aantrekken.


Aantrekking of afstoting tussen magneetpolen


De veldsterkte in een willekeurig punt van een magnetisch veld kan bepaald worden door de kracht op een willekeurige magneet in dat punt te delen door zijn eigen poolsterkte mm (magnetische massa).

 Hieruit volgt:

De aarde kan je eigenlijk ook opvatten als één grote magneet.  De magnetische zuidpool (MZ) ligt in het noorden van Canada. Aan de ‘onderkant’ van de aarde bevindt zich de magnetische noordpool (MN). De (niet getekende) verticale as is de draaiingsas van de aarde. Deze doorkruist het aardoppervlak bij de geografische noordpool (GN) en de geografische zuidpool (GZ). Uit de figuur blijkt dat de MZ en de MN niet samenvallen met de GN en de GZ. Een kompasnaald is een klein magneetje dat draaibaar is opgesteld. De kompasnaald zal zo’n positie innemen dat zijn noordpool naar de MZ wijst en/of zijn zuidpool naar de MN.

Schematisch voorstelling van het magnetisch veld rond de aarde
Zweeftrein in Japan op een spoor van magneten

Typ de ontbrekende woorden in deze invuloefening:


Toepassingen van magnetisme





Geen opmerkingen:

Een reactie posten